Lijfrente / privé pensioen

Een pensioenregeling in privé

Wie na zijn pensionering meer inkomen wil dan alleen AOW of eerder wil stoppen met werken, doet er verstandig aan zo vroeg mogelijk te beginnen met sparen voor later.

Veel Nederlanders sparen via hun werkgever voor hun pensioen. Maar weet u precies hoeveel pensioen u heeft opgebouwd? Of wat de gevolgen van de nieuwe pensioenregels zijn voor uw inkomen van later? De kans dat u een pensioentekort hebt of krijgt, is hierdoor aanzienlijk groter geworden. Zeker als u jonger bent dan 45 jaar of uw inkomen hoger is dan € 100.000.

Een pensioentekort kan ontstaan door bijvoorbeeld:

Gelukkig zijn er nog mogelijkheden om op aantrekkelijke manieren belastingvriendelijk te sparen. U mag de premie voor een lijfrenteverzekering of de inleg op een lijfrenterekening namelijk onder bepaalde voorwaarden voor de inkomstenbelasting op uw inkomen in mindering brengen. Daar staat tegenover dat u over de uitkering van de lijfrente wel inkomstenbelasting moet betalen. Uw inkomen valt dan vaak in een lagere belastingschaal waardoor u uiteindelijk minder belasting betaalt.

Het aflopen van een lijfrenteverzekering of lijfrenterekening

Als het contract van de lijfrenteverzekering of de lijfrenterekening afloopt (men noemt dit expiratie) heeft u feitelijk twee mogelijkheden:

Een uitkerende lijfrente hoeft u niet per se af te sluiten bij dezelfde aanbieder als waar u het vermogen heeft opgebouwd. U kunt kiezen voor de aanbieder die de hoogste uitkering biedt.

Het adviseren van Pensioen en Levensverzekeringen is aan strenge regels gebonden en valt onder de categorie complexe producten en specialisme. Specialisme vraagt om deskundigheid en bij deskundigheid hoort dat je dagelijks met de problematiek bezig bent. Het is daarom dat wij van MKB Rijnmond Verzekeringen nauw samenwerken met Theo van Son van Verstegen pensioenadviseurs.

Blijf op de hoogte door middel van onze nieuwsbrief